afb_tma

Gemaakt door: Rob Wensveen

Sinds 2018 ben ik gecertificeerd TMA adviseur. De Talent Motivatie Analyse (TMA) staat voor het inzicht geven in je eigen talenten, competenties en de ontwikkelmogelijkheden hierin.

Ik ben heel enthousiast over de TMA en wat het je als persoon, als medewerker maar ook als organisatie kan brengen. Ik ben ervan overtuigd dat als je de TMA inzet je een afkorting neemt in de zoektocht naar wat je wilt en kunt. Ik zet mijn jarenlange professionele ervaring en opgedane (TMA) expertise in om dit gezamenlijk met jou voor elkaar te krijgen.

Als je deze vragen herkent:

 • Ik ga steeds minder vaak fluitend naar mijn werk?
 • Ik mis uitdaging en weet niet goed waar die ligt?
 • Past die vacature me wel, zou ik het kunnen?
 • Past die functie wel bij die medewerker, zou hij of zij dat aankunnen?
 • Is deze functie nog wel iets voor me?
 • Hoe krijg ik, als leidinggevende, iedereen op de juiste plek, hoe voorkom ik dat mijn medewerker duurzaam op zijn tenen loopt en afstevent op uitval?
 • Ik ben benieuwd welke talenten ik écht in me heb en wil daar professioneel inzicht in.

dan is TMA (talent motivatie analyse) iets voor je.

Het resultaat is dat je weet waar je goed in bent en waar je op je werk energie van krijgt in plaats van uitgeput te raken. Als leidinggevende krijg je inzichten hoe je je medewerkers duurzaam inzetbaar maakt, op welke competenties ze het best en effectiefst ingezet kunnen worden. De test ondersteunt je als medewerker en/of als manager. De TMA verbindt de medewerker met de organisatie.

Mijn werkwijze is motiverend, resultaat- en oplossingsgericht. Als accountant, consultant en leidinggevende bij afdelingen bedrijfsvoering heb ik jarenlange ervaring in zowel commerciële, niet commerciële, maatschappelijke als gemeentelijke organisaties.

Ben je geïnteresseerd geraakt dan nodig ik je uit contact met me op te nemen.

Kort samengevat staat de TMA Methode voor het effectiever en beter inzetten van talent en competentie. Op een gestructureerde en professionele wijze krijgt talent- en competentiemanagement vorm. Met behulp van deze test wordt inzicht gegeven in 44 talenten, 22 drijfveren en 53 competenties. Op basis van deze inzichten krijg je een uitgebreide analyse gemaakt van kwaliteiten, valkuilen en aandachtspunten. Tevens wordt een koppeling gemaakt met de ontwikkelbaarheid van gewenste competenties, de aanleg voor potentiële competenties, welke leer- en communicatiestijlen het best bij je passen. Door jouw TMA resultaten te matchen met de gevraagde competenties van de (gewenste) functie krijg je een helder antwoord of je op de goede plek zit of dat de nieuwe functie bij je past. En dit geldt ook andersom, past deze functie bij deze (potentiële) medewerker.

De TMA geeft antwoord op de vragen:

 1. Waarin kan en wil ik uitblinken (of juist niet)?
 2. In welke competenties kan ik uitblinken(of juist niet)?
 3. Wat zijn mijn unieke talenten?
 4. Wat belemmert mij in mijn functioneren
 5. Waar richt ik mijn persoonlijke ontwikkeling op

Ben je nieuwsgierig naar de lange versie van waar TMA voor staat en wat het voor je kan betekenen nodig ik je uit om onderstaand aanbod en uitleg door te lezen. Het zal even tijd kosten, dus neem wat te drinken.

Wat is mijn aanbod

TMA geeft je inzicht in je jouw talenten, drijfveren en competenties. Je kunt je talenten pas dan goed en zichtbaar inzetten als je in een functie zit waar competenties voor gevraagd worden die je goed liggen. Ken je je drijfveren en talenten dan kun je gerichter een baan zoeken die bij je past en voldoet aan je wensen. Niet alleen voor je werk is dit waardevol. Ook in je privé geeft het inzichten in waar je enthousiast van wordt, waar je energie van krijgt of verliest en waarom je communicatie soms stroef verloopt. Kortom TMA biedt vele mogelijkheden.

Je kunt de TMA afnemen om inzicht te krijgen in jezelf maar als je de TMA wilt gebruiken voor loopbaanvraagstukken is het mogelijk om een functie/ competentieprofiel in de rapportage op te nemen. Door middel van competentiemanagement ontdek je welke functies, ook de huidige, bij je passen. Je kunt kiezen om de analyse af te nemen met 1 of 2 coachsessies.

Hoe werkt het

Na het online invullen van 312 meerkeuzevragen ontvang je een uitgebreid en objectief rapport over talenten, competenties en capaciteiten Deze rapportage is een advies voor je en ook de basis voor de nabespreking.

In het uitgebreide TMA rapport wordt helder en duidelijk de uitslag aangegeven over je 22 drijfveren en 44 talenten over 6 deelgebieden:

 • Emotionele balans: hoe gaat iemand om met stressvolle situaties?
  Gemeten worden o.a. : eigenwaarde, ontzag en steunbehoefte
 • Motieven: datgene waardoor iemand gemotiveerd wordt om prestaties te leveren
  Gemeten worden o.a.: ambitie & uitdaging, aanziensbehoefte en erkenning
 • Sociale talenten: hoe gedraagt iemand zich in relatie tot anderen?
  De belangrijkste persoonlijkheidstrekken op dit gebied die gemeten worden: inlevingsvermogen, hulpvaardigheid en extraversie.
 • Beïnvloedende talenten: het vermogen van iemand om anderen te beïnvloeden in een gewenste richting.
  Gemeten worden o.a. in welke mate beschikt iemand over energie om dingen voor elkaar te krijgen, hoe dominant kan en wil iemand optreden en handelen en hoe volhardend is iemand?
 • Leidinggevende talenten: in hoeverre kan iemand adequate beslissingen nemen en de organisatie in de gewenste richting sturen?
  Gemeten worden o.a. besluitvaardigheid, onafhankelijk denken en handelen en de mate waarin iemand behoefte heeft om verantwoording te nemen en leiderschap te tonen.
 • Organisatorische talenten: hoe organiseert iemand zijn werk en leven?
  Gemeten worden o.a.: doelgerichtheid, orde en structuur en pragmatisme

Naast bespreking van bovenstaande persoonlijkheidsgebieden bevat het TMA Rapport:

 • Een compacte beschrijving van de totale persoonlijkheid
 • Overzicht van kwaliteiten en valkuilen
 • Suggesties voor effectief en te vermijden communicatiegedrag
 • Omschrijving van de ideale werkomgeving
 • Indicatie van de managementvoorkeuren
 • Suggesties voor verdere ontwikkeling

Tenslotte geeft het TMA Rapport een overzicht van het competentiepotentieel: welke competenties zijn in aanleg aanwezig en zijn deze moeilijk, redelijk of makkelijk te ontwikkelen.

Wat zijn de voordelen van een TMA advies

Kort en bondig zijn de voordelen (voor jezelf als ook voor je organisatie) van de TMA methode:

 • Het is kostenefficiënt.
 • Het levert een helder, goed leesbaar rapport op.
 • De methode is wetenschappelijk valide en betrouwbaar.
 • De privacy van elke deelnemer is gewaarborgd.

Werkwijze afname TMA

De standaardwerkwijze is als volgt:
je krijgt een e-mail met een unieke toegangscode en er wordt in aangegeven binnen welke tijdsperiode je de test kunt invullen. Het invullen kost ongeveer 5 kwartier. Team Maanha krijgt nadat je de test hebt ingediend bericht en dan nemen wij contact met je op om een afspraak te maken voor de individuele nabespreking.

Wil je een meer loopbaan gerichte rapportage met daarin naast je TMA een competentieanalyse is de werkwijze als volgt:

  1. We stellen samen vast over welk competentieprofiel je meer inzicht wil
  2. Je maakt online je TMA test
  3. De resultaten van je test en de competenties worden in verband met elkaar gebracht
  4. We bespreken het rapport in coachsessie
  5. Je ontvang digitaal het uitgebreid rapport per mail.

Het tarief

Een Talent Motivatie Analyse vergt een investering van € 375,- (incl. 21 % BTW). Dit is inclusief 1 coachende nabespreking van 1,5 uur.

Een loopbaan gerichte analyse vergt een investering van € 525,- (incl. 21% BTW). Dit is inclusief 1 coachende nabespreking van 1,5 uur.

Per aanvullend coachgesprek van 1,5 uur wordt € 135,- (incl. 21% BTW) in rekening gebracht.